Remeasure Station Setup Application - Jak to zrobić

  • Zaktualizowano

Cel „Remeasure Station Setup”

Remeasure Station Setup to rozszerzenie aplikacji backsight check. Mówiąc prosto, ta aplikacja pozwala szybko ponownie zmierzyć ustawienie stacji w dowolnym momencie, szczególnie jeśli pojawiają się wątpliwości co do dokładności oryginalnego ustawienia (na przykład przy stale słabych wynikach backsight check). Zobacz ten artykuł dla ogólnych sugestii dotyczących utrzymania dokładności przy użyciu tachimetru.

Jeśli uważasz, że proces ponownego ustawienia stacji nie jest tak dokładny jak oryginalne ustawienie, zawsze możesz anulować i zachować oryginalne ustawienie.

Demo Remeasure Station Setup

Krok 1: Otwórz aplikację

Otwórz aplikację „Remeasure Station Setup”:

Krok 2: Automatyczne pomiary

Tachimetr spróbuje automatycznie ponownie zmierzyć każdy punkt kontrolny użyty w oryginalnym procesie ustawiania stacji. Pozwól narzędziu zakończyć ten proces, a następnie będziesz mógł wykonać własne pomiary ręczne, jeśli będzie to konieczne.

Tachimetr, opierając się na oryginalnym ustawieniu stacji, zapamięta lokalizację punktów kontrolnych, które były użyte do określenia jego obecnej pozycji. Jeśli użyto wysokości, zapamiętana zostanie również wysokość punktu. Jeśli tachimetr z jakiegokolwiek powodu nie będzie w stanie automatycznie zlokalizować oryginalnych punktów kontrolnych (na przykład gdy wysokości są wyłączone), pamiętaj, że nadal możesz je zmierzyć ręcznie, tak jak w przypadku normalnego ustawiania stacji na punktach kontrolnych.

Krok 3: Pomiary ręczne (jeśli konieczne)

Zweryfikuj ustawienie stacji, sprawdzając punkty kontrolne zmierzone przez narzędzie i ręcznie zmierz dowolne punkty kontrolne z listy punktów kontrolnych, tak jak w normalnym ustawianiu stacji na punktach kontrolnych:

Widok po ponownym zmierzeniu punktów kontrolnych, które zostały pominięte lub nie zmierzone przez proces automatyczny:

Krok 4: Zaakceptuj lub odrzuć nowe ustawienie stacji

Naciśnij zielony znacznik, aby zaakceptować ustawienie stacji, lub naciśnij przycisk wstecz, aby anulować. Jeśli anulujesz, oprogramowanie potwierdzi, że podczas pracy nadal będzie używane oryginalne ustawienie stacji:

 

Czy ten artykuł był pomocny?

Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 1 z 2

Komentarze

Komentarze: 0

Zaloguj się, aby dodać komentarz.